top of page
  • Foto van schrijverDwight Gefferie

A wise man once told me…

Goedbedoelde, maar toxische adviezen van onze mannelijke vertrouwelingen.


“Wanneer ga je een kind met haar maken?” vroeg mijn oom aan mij. Ik was 22 jaar oud, had net een vriendinnetje, thuiswonend, studerend en als ik geld had deed ik er alles aan om het zo snel mogelijk uit te geven. Tegen de tijd dat ik mijn laatste euro naderde, beloofde ik plechtig dat ik het de volgende maand allemaal anders zou aanpakken. Niks was minder waar. Ik kon mezelf bij wijze van net in leven houden, dus een gezin runnen behoorde niet tot mijn korte termijn plannen. Mijn oom dacht daar duidelijk anders over want: “Ze is een goede vrouw, daar moet je een kind mee krijgen”.


Op jonge leeftijd kijk je op en luister je naar je vader, stoere oom of oudere broer. Ik had vroeger bewondering voor mijn ooms, omdat zij veel kinderen hadden bij verschillende vrouwen en dat koppelde ik onbewust aan mannelijkheid. In mijn tienerjaren zag ik gelukkig de keerzijde daarvan en wist ik dat ik dit niet wilde. Toen mijn oom mij die vraag stelde, besefte ik dat hij besloot of hij een kind wilde hebben van een vrouw op basis van haar kwaliteiten. Dat is naar mijn idee een hele rationele manier van inschatten of zij een goede moeder zal worden. Het probleem is alleen dat het lijkt alsof hij een ander belangrijk element vergeet: zijn eigen kwaliteiten als vader.

Hij vertelde mij ook dat als ik een buitenvrouw had, ik het haar duidelijk moest maken wat haar positie was.

Tijdens de gesprekken die ik voerde met mijn ooms over vrouwen en kinderen, gaven zij mij soms goedbedoelde maar achteraf gezien toxische adviezen. Ik moest bijvoorbeeld genoeg geld verdienen, zodat ik voor mijn kinderen kon zorgen als het zover was. Over er fysiek of emotioneel aanwezig zijn, werd niet gesproken. Ze vertelden mij ook dat als ik een buitenvrouw had, ik het haar duidelijk moest maken wat haar positie was. “Als je daar eerlijk en duidelijk over bent, dan zorgt ze niet voor problemen tussen jou en je vrouw". Wat ook een belangrijk punt was dat ik een vrouw moest mijden die mondig was. Dat zou namelijk alleen maar voor problemen zorgen. “Rustige vrouwen zoeken geen problemen en bemoeien zich niet met jouw zaken”, luidden hun advies.

Kies een vrouw die niet veel bedpartners heeft gehad, anders word je als sukkel gezien.

Mijn ooms handelen vanuit de overtuigingen die zij op jonge leeftijd van hun eigen mannelijke vertrouwelingen hebben meegekregen, dus ik begrijp waar ze vandaan komen. Ik weet hoe krachtig inprenting kan zijn en hoe moeilijk het is om te beseffen dat het eigenlijk niet alleen jouw overtuigingen zijn. Ik vroeg aan een aantal andere mannen naar welke goedbedoelde, maar toxische adviezen zij hebben meegekregen. Ik heb er een aantal op een rijtje geplaatst.

  • Als je geslagen wordt, sla je eerst terug. Daarna stel je pas vragen of ga je naar de meester of juffrouw. (ben ik het (helaas) niet helemaal mee oneens).

  • Een man die veel vrouwen kan versieren, is een echte man.

  • Kies een vrouw die niet veel bedpartners heeft gehad, anders word je als sukkel gezien.

  • Niet huilen in bijzijn van andere mensen.

  • Nooit een teken van zwakte tonen.

  • Jongens huilen niet.

Het was interessant om te zien dat een aantal van die overtuigingen zo diepgeworteld in ons zitten, dat we niet rationeel kunnen onderbouwen waarom we ze naleven. Pas nadat je het inzicht hebt gekregen over waar ze vandaan komen en of het je dient, is het mogelijk om die overtuigingen los te laten.

Ga daarom bij jezelf na welke goedbedoelde, maar toxische adviezen jij hebt meegekregen en analyseer hoe dat zich uit in jouw leven.

38 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

De terugkeer van de wildeman

Ik keek hem teleurgesteld aan terwijl hij iedereen liet voordringen bij de bagageafhaalband. Na acht en een half uur vliegen waren we moe en wilden we, net als iedereen, zo snel mogelijk bij onze fami

Waar voorspel écht begint

Voorspel is de sleutel tot liefdesland, nirwana, de hemel. Toch wordt voorspel vaak pijnlijk verwaarloosd. Wanneer voorspel wel de aandacht krijgt die het verdient, dan activeert het alle sensoren in

Goede ‘slechte’ voornemens voor het nieuwe jaar

De laatste dag van het jaar is het startschot voor het begin van ‘the new you’. Er worden goede voornemens gecreëerd die, volgens onderzoek, rond 12 januari alweer verbroken worden. De beloftes die we

Comentarios


bottom of page