top of page
  • Foto van schrijverDwight Gefferie

Vrouwentaal vs Mannentaal

“Wat wil hij hiermee zeggen denk je?” vraagt ze aan mij. Net als een echte spion speel ik informatie door aan het vrouwenkamp. Ik help ze om mannentaal te ontcijferen. Het is niet de eerste en zeker ook niet de laatste keer dat ik als superspion te werk ga. En in tegenstelling tot de meeste spionnen, geef ik geen gevoelige informatie weg. Ik probeer vooral een brug te slaan tussen Vrouwen- en Mannenland. Gelukkig doe ik dit niet alleen, want in Vrouwenland wordt er fantastisch spionagewerk geleverd die mij weer voorziet van waardevolle informatie. De CIA kan er nog een puntje aan zuigen. De vrouwen- en mannenspionnen zijn afgelopen week bij elkaar gekomen om een aantal van hun bevindingen met elkaar te delen.

Luister niet naar wat we zeggen, kijk vooral naar wat we doen.

Wees doof, niet blind

“Het gaat goed, ik zie hem alleen niet vaak omdat hij druk is. Hij zegt wel dat hij mij mist…” antwoord zij als ik vraag hoe het gaat tussen hun. Terwijl ze dit zegt, kijkt ze mij vragend aan omdat ze ergens weet dat het niet helemaal goed zit. “Ik denk niet dat hij jou mist, zoals jij hoopt of denkt dat hij jou mist. Ik zie de teleurstelling in haar ogen. Ten eerste omdat ik bevestig wat zij ergens al voelde. Ten tweede omdat zij had gehoopt dat ik met een verrassende en positieve analyse zou komen. “Luister niet naar wat we zeggen, kijk vooral naar wat we doen.” luidt mijn advies voor haar.


Wij mannen hebben de neiging om nooit het vuurtje helemaal te doven. We laten het soms liever op een laag pitje. Net genoeg geven om de vrouw binnen handbereik te houden, maar wel op gepaste afstand. Want stel dat we jou een keer écht missen en willen zien. Dan is het makkelijker om een laag pitje aan te wakkeren, dan een nieuw vuurtje te creëren.

De klusjesman

“Ik luister naar haar en probeer te helpen als zij haar gedachtes met mij deelt. Alsnog krijg ik dan te horen dat ik haar niet begrijp!” Zeg ik gefrustreerd tegen mijn zus. Voor de zoveelste keer wordt mijn advies weggewuifd en ben ik aan het peinzen over welk advies misschien wél had gewerkt. “Geen advies.” antwoord mijn zus op mijn vraag. “Ik betwijfel het, want mijn gereedschapskist zit helemaal vol met prachtige oplossingen” denk ik dan.

Soms moet je haar ademruimte geven.

Blijkbaar werkt dat niet altijd in Vrouwenland (geloof mij, het verzet is ondoordringbaar). Waar ze op dat moment meer behoefte aan heeft, is een luisterend oor. De kans is groot dat zij haar gedachtes met jou wil delen, zodat het uit haar systeem is. Het zal in het begin ongemakkelijk voelen, want je kijkt naar jouw gereedschapskist en jouw gereedschapskist naar jou. Maar soms moet je haar ademruimte geven. Niks zeggen. Alleen luisteren. Als ze advies wil, dan vraagt ze het je wel.

Ik weet dat ik niets weet.

Wanneer je denkt dat je het weet…

De vrouwenspionnen vertelden over vrouwen die hun partners hints gaven, zodat hij bewust werd van onuitgesproken ongenoegens. Mannen pikte de hints niet op, wat weer leidde tot grotere frustraties. De mannenspionnen vertelden over mannen die tijdens het begin van het daten, de potentiële versie van zichzelf toonden in plaats van de actuele versie. Vrouwen hielden vast aan de potentiële versie van hun partner en vergeleken hem naar verloop van tijd daarmee. Dit leidde bij mannen tot grote frustraties, want zij voelden zich niet gewaardeerd om wie ze zijn.


De spionnen deelden hun kleurrijke en soms komische vertalingen uit Vrouwen- en Mannenland. Maar de conclusie van beide kampen was dezelfde conclusie als de grote filosoof Socrates trok: Ik weet dat ik niets weet. Er bestaan geen standaard antwoorden die altijd werken. Gelukkig maar, want het onbekende maakt het juist avontuurlijk en leuk. Toch zijn er een aantal tools die helpen om de integratie in Vrouwen- en Mannenland zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Voor vrouwen & mannen, van vrouwen & mannen:

Trek geen conclusies op basis van hoe jij iets zou aanpakken. Er bestaat namelijk een kans dat je partner met de beste intentie, de ‘verkeerde’ keuze maakt. Intentie is niet heilig. Je draagt ook verantwoordelijkheid voor hoe de boodschap overkomt.


Voor vrouwen, van vrouwen:

Tijdens het spelen van het spel 30 seconds kunnen de emoties hoog oplopen. Datzelfde kan gebeuren wanneer je hints geeft die niet worden opgepikt. Zeg daarom liever wat je graag zou willen van je partner.


Voor mannen, van mannen:

Wees eerlijk over wie je bent en laat zien wie je bent. Zeg daarna pas wie je wil worden.

Ps. Dit geldt niet voor ALLE mannen, of ALLE vrouwen, te ALLEN tijde.

I’m just the messenger. Please don’t kill me…

86 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

De terugkeer van de wildeman

Ik keek hem teleurgesteld aan terwijl hij iedereen liet voordringen bij de bagageafhaalband. Na acht en een half uur vliegen waren we moe en wilden we, net als iedereen, zo snel mogelijk bij onze fami

Waar voorspel écht begint

Voorspel is de sleutel tot liefdesland, nirwana, de hemel. Toch wordt voorspel vaak pijnlijk verwaarloosd. Wanneer voorspel wel de aandacht krijgt die het verdient, dan activeert het alle sensoren in

Goede ‘slechte’ voornemens voor het nieuwe jaar

De laatste dag van het jaar is het startschot voor het begin van ‘the new you’. Er worden goede voornemens gecreëerd die, volgens onderzoek, rond 12 januari alweer verbroken worden. De beloftes die we

コメント


bottom of page